Taller d’artteràpia – acompanyament a l’embaràs conscient. “Sandra Farré” Presentació xerrades i ponents de les IV jornades Eco-Mama

publicado en: Jornadas Eco-Mama, Noticias | 0

 

I hem arribat a l'activitat final de les jornades i aquest taller em fa especial il·lusió perquè utilitza una eina que va marcar un abans i un després en la meva vida, l'artteràpia. Aquí teniu el "Taller d'artteràpia - acompanyament a l'embaràs conscient" de la mà de Sandra Farré, una mare de la tribu, psicòloga i artterapeuta. Famílies embarassades no us perdeu aquest preciós taller... Aquesta activitat es realitzarà diumenge 24 de setembre a les 16:00 a l'Espai TALLERS del Càmping Bassegoda park.

 

Taller d’artteràpia – acompanyament a l’embaràs conscient

a càrrec de Sandra Farré

 

Presentaciò del taller

Aquest taller és un tastet que permetrà intuir què pot arribar a ser un procés artterapèutic i com des d’aquí es pot acompanyar durant l’etapa vital de la gestació.

L’art, a través de les seves diferents manifestacions, constitueix un mitjà que facilita l’expressió de la nostra essència de manera indirecte, a través de símbols. Aquesta tècnica ens permet arribar a llocs on a través de l’expressió des de la nostra part cognitiva no podem arribar. A través de l’expressió artística, progressivament, podem arribar a racons cada cop més profunds del nostre ésser. A partir del diàleg que establim amb les nostres produccions anem transitant per un procés de creixement personal, un procés simbòlic en què les transformacions que realitzem en les nostres produccions operen en nosaltres, ajudant-nos a superar les nostres pròpies limitacions de manera conscient o inconscient.

Les sessions del taller d’artteràpia, així com en el cas d’aquest taller-tastet, consten de tres parts diferenciades. El primer moment constitueix la fase d’escalfament en què, a través de diferents propostes corporals, facilitaré la connexió progressiva amb el pròpi cos i la pròpia respiració. Aquest estat permet una major obertura a l’alliberació de la nostra pròpia essència, així com també a la connexió amb l’essència de l’ésser que habita dins nostra. Seguidament, en una segona fase, oferiré diferents propostes d’expressions artístiques encaminades a iniciar un camí simbòlic envers la profunditat d’una mateixa. En una última fase, a manera de tancament, plantejo la possibilitat de compartir com ens sentim i com ha sigut la nostra vivència personal en la sessió. Per altra part, aquest també és el moment de compartir dubtes, pors i vivències que tinguem ganes d’elaborar en el sí del grup i de manera verbal.

 

Presentació de la ponent:

 

Dona, filla de la Clara i en Joan, mare de l’Alzina i la Nim i companya d’en Xevi en aquest gran viatge de creixement personal que ens ofereix la concepció, la gestació, el naixement i la criança de les nostres filles.

Llicenciada en psicologia per a la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Artteràpia per la Universitat de Vic, Màster Universitari en Formació de Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes en l’Especialitat d’Orientació Educativa per la Universitat Internacional de La Rioja i un llarg recorregut per diferents formacions i tallers vinculats amb l’àmbit social, educatiu, artístic i clínic des d’un enfocament humanista.

Vaig iniciar el meu recorregut professional dins l’àmbit social en projectes de diferents característiques. En tots ells he buscat contribuir en el desenvolupament d’un món més just i humà.

A partir de la formació en artteràpia vaig descobrir la gran riquesa i potencial de l’expressió artística, els camins creatius i respectuosos que ofereix cap a la sanació de l’ésser que som en essència. Des d’aquest moment vaig ser conscient dels camins artístics que al llarg de la meva vida m’havien acompanyat de manera espontània i inconscient a través de l’expressió plàstica, de la dansa i l’escriptura i de la importància d’aquests. Aquest volia que fos el meu camí a través del qual desplegar-me professionalment per acompanyar en els processos de creixement personal: contribuir al benestar emocional de les persones des de la facilitació de l’expressió artística com a mitjà per donar veu a l’essència de l’ésser a través del poder de la creació.

A partir de la meva experiència de la maternitat, ara fa una mica més de cinc anys, vaig començar a intuir que la contribució a una societat més humana començava en mi mateixa. Començava en poder atendre el meu propi dolor per així entendre’l, acceptar-lo, sostenir-lo i transcendir-lo. D’aquesta manera entenc que puc relacionar-me de manera més humana amb les persones del meu entorn. Alhora entenc que això em permet acompanyar de manera més respectuosa i conscient la gestació, el naixement i el creixement de les meves filles. Actualment considero que aquesta és una de les més grans contribucions que com a dones tenim l’oportunitat d’oferir-nos a nosaltres mateixes i al món.

Per aquest motiu, des que l’Alzina va habitar dins meu, s’ha estat gestant al meu interior més profund l’interès per dedicar la meva energia al meu propi procés de creixement personal i a l’acompanyament a mares que desitgen iniciar el viatge de la maternitat de manera conscient a través d’un acompanyament respectuós a partir del moment de la gestació i preparació al part, passant pel postpart i continuant per la criança. És en aquesta intersecció de la vida en la qual vull aportar el meu granet de sorra, la meva energia vital en sinergia amb el fluir de la vida i ho vull fer a través de l’energia creadora que ja neix en el si de la dona en el moment de la gestació, l’energia de vida, de creació, de llum. Vull oferir un acompanyament respectuós en aquests processos de vida, des d’una mirada atenta i amorosa, a través del potencial de la creació artística que és inherent a tot ésser humà.

 

Avui, aquí i ara, en aquestes Jornades d’Embaràs, Part i Postpart Respectats la Marta m’ha ofert la gran oportunitat de poder mostrar, a través d’aquest taller-tastet i de l’espai de mostra de projectes i serveis, el projecte que naixerà aquest curs 2017/18 i que es desenvoluparà a l’espai de la Cova, l’úter de l’Equip Mudra. Gràcies Marta.

Presentació del projecte:

 

Des del primer instant en què sents que està naixent una vida dins teu tot canvia per moments. El teu cos, les sensacions corporals, les emocions que afloren, la teva manera de percebre l’entorn i de relacionar-t’hi… Aquest moment vital tan intens ens ofereix l’oportunitat d’iniciar un gran viatge d’obertura cap a la nostra sensibilitat, a la nostra essència més pura i instintiva i a la part més creativa de l’ésser que som. Alhora, aquest viatge ens porta a reviure el nostre procés vital pel qual vàrem transitar com a nadons que també vàrem ser, éssers acollits en un ventre fèrtil, el de la nostra mare. Tots aquests elements que conflueixen en aquesta etapa de la vida ens donen l’oportunitat de desenvolupar un procés profund de creixement personal que val la pena viure amb plenitud.

La gestació és un moment màgic, de llum, en què es desplega el gran poder creador de vida del qual és capaç la dona, però aquest no és sempre un camí de roses. De vegades és planer però sovint podem passar per etapes feixugues en què poden aparèixer pors, dubtes, incerteses que ens fan sentir vulnerables. Aquesta és una etapa en la qual podem trobar a faltar un suport respectuós per part del nostre entorn, un espai on poder sentir una resposta atenta a les nostres necessitats autèntiques que tenim com a mares gestants, un context que ens permeti desplegar tot el potencial que com a dones tenim en aquest moment vital. El model social en el que vivim actualment no constitueix una estructura preparada per fer front a aquesta realitat i sovint la inèrcia de les dinàmiques socials ens porta a no donar la importància que té a aquest moment vital. Abans, en la nostra cultura les dones convivien en una xarxa social més tribal, de manera que la convivència estreta entre dones de diferents generacions i arrelades al seu centre permetia el suport en etapes vitals transcendents com aquesta. Tanmateix, sovint les dinàmiques socials actuals també ens porten a desconnectar-nos de la nostra essència i del nostre poder femení que com a dones gestants tenim per tirar endavant el nostre propi procés d’embaràs i de part, fins al punt que fins i tot arribem a dubtar de la nostra capacitat per transitar una de les funcions fisiològiques femenines més bàsiques: parir.

Poder escoltar les nostres necessitats, que sorgeixen del nostre interior més profund per tal de garantir el nostre ben estar i el de l’ésser que acollim, i alhora proveir-nos d’allò que ens permetrà atendre-les és un primer pas molt important per respectar-nos a nosaltres mateixes i a la vida que està en camí.

A través del projecte Artteràpia – Acompanyament a l’Embaràs Conscient vull oferir un espai de suport respectuós a aquelles dones que tinguin ganes de viure el seu procés de gestació de manera conscient, en tribu i acompanyada professionalment i que desitgin viure la gran oportunitat de creixement personal que ens brinda aquest moment vital. Aquest espai permet un temps respectat per a l’expressió i l’escolta de la pròpia essència i la de l’ésser que portem dins, així com també per a la connexió entre ambdós. Aquest espai permet a la dona gestant connectar amb la pròpia saviesa femenina interna i recuperar la confiança en la seva capacitat creadora de vida. Aquest apoderament, alhora, permet afrontar el moment del part amb consciència i, per tant, també decidir lliurement com volem que aquest sigui. Aquest espai respectat, compartit en tribu i acompanyat professionalment pretén, doncs, oferir aquell suport que sovint no trobem de manera espontània en el nostre entorn social i que és tan necessari per poder viure el procés de gestació amb plenitud.

En aquest context ofereixo l’entorn necessari per facilitar l’expressió del cos i de la pròpia essència a través de les diferents manifestacions artístiques, a les quals tota persona pot accedir sense necessitat de ser artista. El procés artterapèutic constitueix un camí simbòlic envers els camins secrets que menen progressivament a les profunditats d’una mateixa. Aquest camí, alhora, ens porta a la transformació de tot allò que limita el nostre procés de creixement personal i que, per tant, impedeix la nostra felicitat plena. Cada membre del grup desenvolupa el seu propi procés de manera única però al tenir lloc en un context grupal es dóna cabuda a la dimensió social, a l’espectre de la relació amb l’altre, la qual enriqueix els processos individuals. Alhora, el grup ofereix un punt de suport i un espai per compartir tot allò que engloba el moment vital en comú. L’acompanyament artterapèutic que ofereixo està basat en una actitud d’escolta activa, fora de qualsevol tipus de judici i lliure de qualsevol intenció interpretativa, la qual permet a la persona anar més enllà en les seves produccions artístiques dins el seu recorregut simbòlic. Cada dona segueix el seu camí a través de les seves produccions i treu les seves pròpies conclusions en relació a les seves vivències en aquest espai d’experimentació artística.

En el sí d’aquest projecte també contemplo la possibilitat d’atendre processos personals en l’etapa de gestació des de l’artteràpia de manera individual, en el cas que la dona així ho prefereixi.

En un futur no molt llunyà tinc prevista l’ampliació del projecte, de manera que aquest espai respectuós, en tribu i acompanyat professionalment també l’oferiré enfocat a l’etapa del postpart, acollint a mares amb el seu nadó, i més enllà del postpart per acompanyar el procés de criança que com a mares seguim portant a terme i que segueix oferint una gran oportunitat de creixement personal.

Dades de contacte: 

Sandra Farrè

nusos@sandrafarre.cat

El taller d’artteràpia es realitzarà al carrer del Rec Torrent Margans, 16 de Flaçà

Telèfon 637 23 06 36

 

Esperem vibrants de compartir amb tots vosaltres aquest cap de setmana

Com ja ho sabeu, aquestes jornades neixen amb la intenció de fer arribar a les famílies informació actualitzada i veraç, però sobretot d’oferir la oportunitat de poder gaudir amb família d’un fi de setmana en el meravellós Càmping Bassegoda park  per fruir de l’entorn i sobretot de la companyia, tot compartint el temps i l’espai amb altres famílies afins al nostre estil de criança i filosofia de vida. Si us ressonen aquestes propostes no us oblideu de reservar. Més informació i reserves AQUÍ!

Recordeu que les jornades inclouen una fira de productes i serveis relacionats amb la temàtica, per tant si teniu algun servei o producte que creieu que pot ser interessant al públic de les jornades, no dubteu en omplir el següent formulari.

Programació de les jornades:

Organitzen:

col.labora:

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.